Iedereen heeft wel een mening klaar over copywriters. Helaas is dat vaak berust op niets-nakkes-nada.

Test hoeveel jij eigenlijk weet over copywriters (het is trouwens geen echte quiz)

Begin

Dat is zooooo waar! Want vaak wordt beeld/design het belangrijkste gevonden. Sterker nog, ontwerpen, filmen en fotograferen wordt als een vak gezien, en "tekst doen we zelf wel even". Maar het gaat juist om de samenhang van beeld en tekst. Dus doe jezelf en copywriters een lol en betrek ons er zo vroeg mogelijk bij.

Eind

Als je zelf een volledig team hebt van de juiste vragenstellers, eens. Dan moet er een duidelijke overdracht zijn van kennis, verwachtingen, randvoorwaarden, doelgroepen en ga zo maar door. Want zodra een copywriter aan de slag gaat, stelt hij net zoveel vragen tot het duidelijk is. En de ervaring leert dat je jezelf dan toch meer dan eens achter je oor krabt...

Ja, dan wel ja

Als je de copywriter ziet als vertaler. Maar daar gaat het mis, want een copywriter is zoveeeeel meer dan een vertaler. Vaak is minder tekst vaak beter. Daar ligt dan ook de kracht van een copywriter. Schrappen, ontdubbelen, herformuleren en alles rete-strak op papier zetten.

Maar eigenlijk niet

Want dan verwacht je juist veel tekst, want elk woord is dan ping-ping voor de copywriter. In Amerika is een bedrijf dat 100.000 vraagt voor het bedenken van 1 naam. De kunst is het plat slaan, versimpelen en duidelijk maken. En daar heb je wel woorden voor nodig, maar liefst niet te veel!

Klopt!

Iedereen leert op de basisschool om te schrijven. Dus denken de meesten ook dat ze het zelf wel even kunnen. Wrong! Dus parkeer je trots even naast je elektrische bakfiets en vraag een copywriter om hulp.

Maar niet helemaal

Want je naam schrijven lukt. Check. Een inleiding lukt vaak ook nog. Check. Maar zodra er een ander medium of verschillende doelgroepen om de hoek komen kijken, moet je ook anders gaan communiceren. Echt? Jup. Want ga jezelf maar eens na. Lees jij een social post op Instagram net zo aandachtig als een whitepaper? Of een email? Of voel jij jezelf altijd goed aangesproken?

Talk less, ask more

Door de juiste vragen te stellen, komt een copywriter erachter wat je echt wilt vertellen. Of hoe je doelgroep eruit ziet en wat zij belangrijk vinden. Ik kan niet zomaar uit het niets een tekst schrijven. Dat is zonde van mijn tijd en jouw budget. Dus ga ik graag in gesprek, voordat ik iets op papier zet voor je. Ik wil je snappen, voelen, ruiken, horen, ervaren en ga zo maar door. (dit klinkt goorder dan het is)

Onderzoeken

Tijdens een gesprek kom ik vaak achter dingen waar ik nieuwsgierig van word. Ik ga op onderzoek uit om de juiste context te vinden of ga juist iets minuscuuls enorm uitvergroten. Dat kost vaak ook tijd die klanten niet altijd incalculeren voordat ze een copywriter aanhaken. Maar dit maakt het een tekst juist goed, verrassend en vernieuwend. Weg met de vooroordelen en "we doen het altijd zo"!

Yeah, but no

Als ik een tekst schrijf is vooraf bepaald wie de tekst moet lezen. En dan bedoel ik niet de opdrachtgever, maar de beoogde doelgroep. Soms hoor ik dan terug dat er bijvoorbeeld technische details niet in staan, terwijl ze wel in het interview genoemd zijn. Dat kan heel goed, maar als ik ze er niet in heb gezet dan zal de lezer ze (in die fase) niet belangrijk vinden. Dus, ja ik doe wat je vraagt, maar dat is dan soms juist niet wat je verwacht.

Verrassingselement

Juist omdat ik anders naar je product, dienst of markt kijk, ben ik in staat om vernieuwend te schrijven. Dat zit in details, consistentie of een ander perspectief dan je misschien gewend bent. Stap uit je veilige cocon. Hups.

Mwa, beetje

Natuurlijk kan ik rekening houden met een bepaald aantal woorden die het liefst in de tekst verwerkt worden. Maar het moet vooral geen doel op zich zijn. De tekst moet vooral leesbaar én relevant zijn.

Het gaat om emotie

Net als bij een goede foto, speelt tekst ook in op emotie. De lezer zit ergens in een bewustwording, kennismaking of merkbeleving en daar hangt een emotie aan vast. Daarom is het belangrijk om de juiste emotie te bepalen en de tekst te schrijven met die emotie als rode draad. Dan weet je zeker dat je lezer krijgt wat hij zoekt.

Is dat wel zo?

Als het goed is heb je die video vast al eens voorbij zien komen. En ja, het is hilarisch! Maar Maxim slaat hier wel de spijker op zijn kop. Want vaak wordt er zoveel vertelt, zonder dat er iets gezegd wordt. Cut the crap en kom tot de kern. Dat kan ik toevallig heel goed.

Oh, waarom niet?

Omdat je wel even uitlegt hoe er altijd gecommuniceerd wordt? Of wanneer ik door de site heen scroll, ik de tone of voice er wel uit haal? Ahum... Dat hoor ik wel vaker, maar als ik dat als briefing moet nemen, dan is het einde vaak wel zoek.

Het brengt je veel goeds

Net als bij het horen van de legendarische stem van de échte Sinterklaas, Bram van der Vlught (r.i.p.), ook veel goeds bracht. Althans, die link leg ik. Ook in de zomer wanneer hij niet met baard en paard op tv kwam. Een stem zorgt voor herkenning, het geeft je een bepaalde uitstraling en draagt bij aan je imago. Het zorgt voor consistentie in je communicatie. Moet ik nog even doorgaan? Het hoeft trouwens geen boekwerk te worden, zo'n tone of voice document. Dat ter info!

Zeker niet

Er zijn verschillende soorten copywriters. Natuurlijk hebben ze allemaal aanleg voor taal, of om met taal te spelen. Maar zelf ben ik zeker geen taalnazi. Ik schuur tegen de randen van stijl aan, ga over randen heen wanneer het aankomt op formuleringen en maak ook wel eens een foutje. Soms lijk ik net een mens. Het doel heiligt wat mij betreft de middelen. Het gaat om de boodschap af te stemmen op de lezer. Dan mag er hier en daar best met een losse pols, of vanuit de heup geschoten worden.

Sterker nog

Soms maak ik zelf woorden, verzin ik er op los en begin in zinnen met "en". Nou en! Een tekst moet dansen, rollen, lekker lezen en overtuigen. Ik volg met veel plezier ook taalvoutjes, marktplaatsgesprekken en de verzamelingen van Kakhiel. Oh en op vakanties zijn menukaarten altijd een inspiratiebron haha.

Dit

Teksten schrijven
Concepten bedenken
Brainstormen
Criticaster
Meedenken
Inteviews
Conversie verhogende pagina's
Micro-copy
Reclamecampagnes
Advertenties
Advertorials
Bier drinken
SEO optimalisatie
Teksten redigeren
Case studies
Emailmarketing
Productbeschrijvingen
Animaties
Nieuwsberichten

Of dit

Webteksten
Scripts
Figurant
Whitepapers
Handleidingen
Tone of voice bepaling
Sudoku oplossen
Consistentie in uitgaande communicatie zoals brieven, mailings en social posts
Blogs
Presentaties
eBooks
Infographics
FAQ's
Polls
Landingspagina's
Customer journeys
en ga zo maar doorrrrrr

Sprint

Over het algemeen worden we als copywriters gevraagd voor een specifieke klus. Een webtekst, een seo-optimalisatie of een campagne. Copywriters zijn altijd fit en klaar voor een sprintje, dus we sprinten lekker mee in de wedstrijd die de deadline heet. Want vaak is er dan al een deadline waaraan we ons moeten onderwerpen. Prima, maar...

Mararthon

Communiceren is geen sprint, maar een marathon. Een wedstrijd van een lange adem. Uiteraard moet er hier en daar eens een sprintje getrokken worden, maar copywriters maken het verschil in de duursport. We gaan graag voor de long run en zorgen ervoor dat je als bedrijf in goede conditie komt, en blijft!

Geen trucje

Tekstschrijven is vooral geen trucje. Natuurlijk toveren we met letters en doen we een vleugje magie in onze pen, maar het is een proces van samenwerken. En vooral iets dat we niet alleen kunnen. We hebben informatie nodig om te schrijven.

En ook niet in 1 keer raak

Soms heeft men de indruk dat een copywriter in een keer raak schiet. Maar een eerste versie is vaak een goed vertrekpunt om keuzes te maken. Meestal zijn er 1 of 2 rondes feedback nodig om de tekst helemaal te krijgen zoals gewenst. Vergeet dit nooit!

Maakt het wat uit?

Grote kans dat je nooit aan deze vraag gedacht hebt. Het is gewoon een zebra. Klopt, maar als je een verhaal over een zebra wilt vertellen, kan dit wel een interessante vraag zijn. Als copywriter is het onze taak om die vragen te stellen waar je zelf niet aan denkt. Dat zorgt voor nieuwe inzichten en is een voedingsbodem voor nieuwe verhalen.

Het goede antwoord is

trouwens zwart met witte strepen. Die vraag is wel eens eerder gesteld en onderzocht. De embryo van een zebra is zwart en het ontbreken van pigment op zorgt voor de witte strepen. Bottomline is hier dat je een van een copywriter meer kunt verwachten dan alleen een tekst.